MILOŠ MACOUREK (dobře utajená osobnost)

neděle 10. 11. 2013 – úterý 31. 12.

Kino Nadsklepí

vstupné dobrovolné
čtěte více

Další dobře utajovanou osobností města Kroměříž je její slavný rodák Miloš Macourek, který zásadním způsobem ovlivnil celé generace - to nejenom tvorbou pro děti (Arabela, Mach a Šeběstová), ale i pro dospělé (Jak utopit dr.Mráčka, Dívka na koštěti, Kdo chce zabít Jessii ...). K rehabilitací jeho jména přijede jeho celoživotní přítel a nejbližší spolupracovník režisér Václav Vorlíček.

MILOŠ MACOUREK (2.12.1926 Kroměříž, Československo - 30. 9. 2002 Praha, Česká Republika)

Než se dostal k filmu, vystřídal Miloš Macourek nejrůznější profese, od prodavače květin nebo sazeče v tiskárně po lektora katedry literatury a umění. Poté následovala pětiletá práce dramaturga na Barrandově, kde ho režisér Lipský požádal o pomoc s nehotovým scénářem komedie Muž z prvního století a objevil v něm mimořádný tvůrčí talent. Tím pro Macourka začala čtyřicetiletá kariéra filmového scénáristy a autora specifického žánru - fantastické crazy komedie, v níž s chutí konfrontoval realitu se světy pohádek, comicsů nebo technicky vyspělejší budoucnosti. Nejčastěji spolupracoval s režiséry Oldřichem Lipským (Happy End, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Čtyři vraždy stačí, drahoušku!...) a Václavem Vorlíčkem (KDE CHE ZABÍT JESSII, PANE, VY JSTE DVOVA!, COŽ TAKHLE DÁT SI ŠPENÁT?...). Neméně výraznou kapitolou Macourkovy filmové tvorby je film animovaný, disciplína, se kterou si začal ještě dříve. Spolupracoval mimo jiné s Břetislavem Pojarem, Stanislavem Látalem nebo Jiřím Trnkou, ale největšího věhlasu se mu dostalo s filmy, které točil v režijním triumvirátu s výtvarníkem Adolfem Bornem a animátorem Jaroslavem Doubravou. Za všechny lze zmínit přinejmenším grotesky s žáky III. B, Machem a Šebestovou, nebo proslulou metaforu Mindrák. V posledních letech svého života spolupracoval mimo jiné s mladými režiséry F. A. Brabcem (KRÁL UBU, KYTICE) a Romanem Vávrou (tv povídka SKŘÍŇ, ČERT VÍ PROČ). Přestože 30. září 2002 podlehl své dlouhé nemoci, není zcela vyloučeno, že nás čeká dárek na rozloučenou, v případě, že by se přece jen realizovala některá ze dvou crazy komedií, které ještě stihl připravit s Václavem Vorlíčkem. o svém umění Miloš Macourek vždy skromně hovořil jen jako o dobře odvedeném řemesle, nicméně čas ukazuje, jak originální a nenahraditelná jeho imaginativní tvorba je. o čemž svědčí také desítky ocenění, které během svého života posbíral po celém světě.

Scenáristická filmografie
2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
Skříň (TV film)
2000 Kytice
1998 Jezerní královna
1997 Pták Ohnivák
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Kouzelný měšec
Král Ubu
Žofka ředitelkou zoo (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1989 Racajda (divadelní záznam)
1988 Žofka a spol (TV seriál)
1987 Křeček v noční košili (TV seriál)
1986 Mladé víno
1985 Mach a Šebestová k tabuli!

1984 Bambinot (TV seriál)
Rumburak
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1981 Monstrum z galaxie Arkana
Zralé víno
1979 Arabela (TV seriál)
Hon na kočku
Přírodní zákony
1977 Což takhle dát si špenát
Hop - a je tu lidoop
Školní výlet
Ze života dětí
Zítra vstanu a opařím se čajem
1976 Bouřlivé víno
O utrženém sluchátku
1975 Cirkus v cirkuse
Hugo a Bobo
Krakonoš a švec
1974 Jak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
1973 Ze života ptáků
1972 Co kdyby...?
Šest medvědů s Cibulkou
1971 Dívka na koštěti
Slaměný klobouk
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
„Pane, vy jste vdova!“
1969 Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Imam dvije mame i dva tate
1967 Happy end
Já, spravedlnost
Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
1966 Kdo chce zabít Jessii?
1965 Jak si opatřit hodné dítě
Otýlie a 1580 kaněk
1963 Jak křeček snědl dědu Mráze
1962 Biliár
Úvodní slovo pronese
Zuzanka se učí psát
1961 Cecílie 470
Muž z prvního století
Režijní filmografie
1989 o chlapečkovi, který se stal kredencí
1988 Žofka a spol (TV seriál)
1985 Mach a Šebestová k tabuli!
O Matyldě s náhradní hlavou
1983 Jak Mach a Šebestová hlídali dítě
Ukradené sluchátko
1982 Mach a Šebestová (TV seriál)
Páni tvorstva
1981 Mindrák
Oběť pro kamaráda
1980 Policejní pes
Vzorné chování
1979 Piráti
Přírodní zákony
1978 Kropáček má angínu
Zoologická zahrada
1977 Člověk neandrtálský
Školní výlet
Ze života dětí
1976 Cirkulace
O utrženém sluchátku
1975 Hugo a Bobo
1974 Nesmysl
1973 Ze života ptáků
1972 Co kdyby...?
1965 Jak si opatřit hodné dítě
Otýlie a 1580 kaněk
Spisovatelská filmografie
1988 Žofka a spol (TV seriál)
1985 Mach a Šebestová k tabuli!
1977 Školní výlet
1970 Juego de Zuzanka, El
1969 Masožravá Julie
1965 Kanikuly Bonifacija
Herecká filmografie
1967 Happy end
Dokumentární
2001 Film o filmu: Kytice (TV film)

Youtube trailer
zpět nahoru



Výběr akcí filtrem

Zajímá mě

Pustí mě tam?

Mám na to?

Mám čas?

Potvrďte kritéria filtru

Zvolte datum

Od

říjen 2018

po18152229
út29162330
st310172431
čt4111825
5121926
so6132027
ne7142128

Do

listopad 2018

po5121926
út6132027
st7142128
čt18152229
29162330
so3101724
ne4111825
Potvrďte vybrané odbobí