Odborný dohled nad západem Slunce

ČR 2014

úterý 18. 11. 2014 19.00 2D
90 Kč
nepřístupné pro děti do 15 let
čtěte více

ÚT 18/11 19.00 Muzeum Kroměřížska | nepřístupné pro děti do 15 let | Nepotrestané bezpráví přivádí do města na severu tři bývalé vězně. Kdysi je trápil stejný příslušník státní bezpečnosti. Teď tady má hospodu. Pánové se rozhodnou vzít zákon do vlastních rukou, aby zjistili, že pro pomstu nemají vlohy... Prožívají eastern. Režie: Pavel Göbl. Hrají: Jiří Lábus, Vratislav Brabenec, Jiří Vymětal - BESEDA S PAVLEM GÖBLEM a hosty

Odborný dohled nad východem Slunce
Sunrise Supervising
Drama
Česko 2014, 70 min, od 15 let
Režie: Pavel Göbl
Scénář: Pavel Göbl
Kamera: Jiří Zykmund
Hudba: Tomáš Zika
Hrají: Jiří Lábus, Vratislav Brabenec, Jiří Vymětal, Nikol Fischerová, Jozef Polievka
Nepotrestané bezpráví přivádí do města na severu tři bývalé vězně. Kdysi je trápil stejný příslušník státní bezpečnosti. Teď tady má hospodu. Pánové se rozhodnou vzít zákon do vlastních rukou, aby zjistili, že pro pomstu nemají vlohy... Prožívají eastern. Režie: Pavel Göbl. Hrají: Jiří Lábus, Vratislav Brabenec, Jiří Vymětal - BESEDA S PAVLEM GÖBLEM a hosty
Kassiel : Šustění nesmysly – paní Míšková v odnoži někdejšího Rudého práva (novinky) vyčítá filmu Odborný dohled nad východem slunce, že je filmem jediné myšlenky, jediného nápadu – aniž by přitom uvedla jakého! (sic!) Ponechejme stranou, že každé umělecké dílo by mělo mít jednu myšlenku, jinak hrozí jeho rozpad a zmatečnost – takže tato její výtka postrádá jakoukoli profesionální logiku a spíše než výtkou je naopak kladem filmu. A autorku recenze odhaluje jako bezradnou – ráda by film setřela, ale tak trošku paběrkuje za co. A navíc to není pravdou – film má dvě dějové linky, i když obě vskutku subtilní: vztah dědků k hospodskému, bývalému estébákovi a jejich neschopnost pomsty, protože v nich prostě nejsou vlohy k ní… a vztah k holce opřené o roh jejich kina u jejich domu. Takže – paní Míšková v novinkách prostě lže. Dále pak vyčítá jako neuvěřitelné, že na myšlenku estébákovi odpustit, přivede dědky právě ona pouliční holka – a to ve chvíli, kdy sama způsobí mezi dědky rozkol, takže jeden musí odpouštět druhému, takže téma odpuštění visí ve vzduchu právě kvůli ní – takže je zcela logické, že tato idea musí přijít z její strany- nepochopení této zcela jasně vystavěné situace ukazuje Míškovou buď jako zaujatou, nebo jako hlupačku, nebo obojí. Dále filmu vyčítá, že je černobílý, pomalý, že jsou v něm záběry na komíny… apod. Ano – další bezradný blábol, který se tváří být recenzí. Stručně vyčítá filmu, že je takový, jaký je – jednoduchý, levný a jednoduše a levně udělaný… a krátký. Je to jako vyčítat kolečku, že není čtverečkem – kdo tak činí je trdlo. Pro mě film Odborný dohled nad východem slunce naopak zcela čerstvým větříkem jak v komerční tak nezávislé kinematografii – na rozdíl od běžné komerce není ubavený k smrti, na rozdíl od nezávislé produkce nefňuká, nedojímá, neřeší… Předvádí jednu jedinou myšlenku – mezi pomstou a trestem je jistý rozdíl a potrestat lze i odpuštěním a odpustit někomu ještě neznamená kamarádit se s ním. A toto všechno umí naštěstí diváci, kterým je film určen přečíst i pochopit a dost dobře se tím bavit, protože jak dědkové v čele s Vráťou Brabencem, tak holka Nikol Fischerová, tak Jiří Lábus spolu ladí, nikterak nešustí papír – naopak jsou život sám, naivní a nehrdinský – a kdo jiný než takoví hrdinové můžou odborně dohlížet nad východem slunce? Takže – do kina, přesvědčte se sami!

Pavel Göbl
nar. 7.4.1967 (47 let) Uherské Hradiště, Československo
Narodil se v roce 1967 v Uherském Hradišti. V letech 1995 - 2002 vystudoval katedru hrané režie na pražské FAMU, kde už za studií nasbíral řadu ocenění, např. Cenu Pavla Juráčka (uděluje FITES a Český literární fond) za cvičení 2. ročníku TV mikroscéna "Země na obzoru" , dále druhou cena za režii a Cenu Pavla Juráčka za film "Pavouci nikdy nespí" na festivalu FAMU v roce 1998 a za "Otevřenou krajinu svobodného muže" získal Cenu Kodaku pro nejlepší film roku a Cenu Pavla Juráčka za scénář. "Otevřená krajina svobodného muže", je v kinodistribuci jako součást povídkového filmu "Radhošť a získal Hlavní cena FICC (Cena Dona Quijota) na festivalu Finále v Plzni 2002.
Profesionální protfolio Pavla Göbla představuje režii a scénář televizního filmu "Javorový Guláš", celovečerní slovenský film "Penis pravdy", který vznikl v nezávislé produkci a je ve stadiu postprodukce. Počátkem jara 2004 dokončil v České televizi Brno TV film "Šťáva". Na jaře a v létě 2004 spolupracoval jako dramaturg a spoluautor technického scénáře na slovenském celovečerním filmu režiséra Jiřího Chlumského natáčeného podle divadelní hry Stanislava Štepky "Konečná stanica". Na jaře roku 2005 dokončil další celovečerní TV film v produkci ČT Brno, s názvem "Balíci". Film "Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí" je jeho celovečerním debutem určeným pro distribuci v kinech. (Zdroj: Česká televize)
Režijní filmografie
2014 Odborný dohled nad východem Slunce
2013 Kovář z Podlesí
2009 Veni, vidi, vici
2005 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí
2004 Balíci (TV film)
2003 Šťáva (TV film)
2002 Radhošť
2001 Javorový guláš (TV film)
1998 Otevřená krajina svobodného muže (studentský film)
Ranní ptáče aneb Pavouci nikdy nespí (studentský film)
Dokumentární
2006 Třikrát za život (TV film)
TV pořady
2013 Mistr E (TV pořad)
Herecká filmografie
2010 Největší z Čechů
Román pro muže
1998 Otevřená krajina svobodného muže (studentský film)

Youtube trailer
zpět nahoru



Výběr akcí filtrem

Zajímá mě

Pustí mě tam?

Mám na to?

Mám čas?

Potvrďte kritéria filtru

Zvolte datum

Od

srpen 2021

po29162330
út310172431
st4111825
čt5121926
6132027
so7142128
ne18152229

Do

srpen 2021

po29162330
út310172431
st4111825
čt5121926
6132027
so7142128
ne18152229
Potvrďte vybrané odbobí